Csopaki cseppek – a Söptei Pincészet

Generációk tudása és tapasztalata kell ahhoz, hogy a kreativitás az automatizmusok jó értelemben vett természetességével találkozva valami nagyot alkosson. A Söptei család 19. századig visszanyúló múltja a szőlészetben, borászatban és gasztronómiában a Csopaki borvidék páratlanul izgalmas lehetőségeivel megtermékenyülve hozott létre magas minőséget és egyediséget.

A mai formájában 1997 óta létező Söptei Pincészet legnagyobb erénye az a fajta alázat, ami nem leigázni, hanem megérteni akarja a természetet. A szőlőfajták és a művelésmód kiválasztásánál, a zöldmunkák differenciált elvégzésénél, a hozamkorlátozásnál és szüreti időpont megválasztásánál mindig egyaránt szempont a szőlő tisztelete és a borminőségének garantálása. Ezt nemcsak a Challenge International du Vinről elhozott
díjak, hanem a személyes találkozások, a fogyasztók visszajelzései is alátámasztják.

söptei pincészet
söptei pincészet

A fantázianevek esetükben nem PR-fogások, sokkal inkább személyleírások, hiszen egy születésétől a palackig kísérgetett bornak ki is lehetne avatottabb ismerője, mint világra hozója? A Lendület névre keresztelt Olaszrizling könnyedsége, vitalitása; az Illúzió ábrándos finomsága; a Varázslat mágikusan terroir-os karaktere, a Harmónia-cuvée fajták feletti összecsengése és egyensúlya mind-mind ars poeticus önmeghatározás.

De a fajtaborok gondozása is jó szülőkre vall: nem a „magunk képére teremtés” önhittsége, hanem az egyéniség kibontakoztatása, a fajta legtisztább megnyilatkozásának segítése a cél. Az Olaszrizling számtalan arcát mutatja meg (Balatonbor, Hegybor, Kódex-bor) dűlőktől és feldolgozástól függően, a Sárgamuskotály Tokajt meghazudtoló mézességgel csábít, a Pinot blanc harsány zamatossága, a Szürkebarát tobzódó almás-körtés-citrusos stílusa mind-mind Söptei-névjegyek.

És ha már névjegy: a Söptei-borok mostantól a Borház Magyarország üzleteiben is elérhetők!