lelovits tamas pinceszet

HelloLelo – A Lelovits Tamás Pincészet

Szinte kiinteget a lankás dombok, hegynek induló, barátságos halmok közül Lelovits Tamás Pincészet villánykövesdi szőlője. A jókedv, harmónia, a szeretet ugyanúgy átsugárzik egy szőlőültetvényen vagy egy palack boron, mint a mineralitás, a tanninok vagy a maradék cukor.

Tovább olvasom »
palffy-pinceszet

Király történelem – a Pálffy Pince

„Mélységesen mély a múltnak kútja…” – és nemcsak Thomas Mann regényében, hanem akkor is, ha egy táj, egy hegy, egy terroir titkának nyomába eredünk. Mert talán nem túlzás, a Pálffy Pince esetében az a hihetetlen mélység és komplexitás, amit boraikban
megtapasztalhatunk, a Káli-medence már-már szakrális ősiségében keresendő.

Tovább olvasom »
eger-bolyki-pincészet

Világszínvonal a nagymama kölcsönéből – a Bolyki Pincészet

Jani, aki kis túlzással egyenlő a Bolyki Pincészettel, első területeit Eger környékén ugyan szülői ajándékként kapta, de ahhoz, hogy kezdeti terveivel ellentétben ne csak eladja szőlőjét, hanem bort is készítsen, nagyszülői kölcsönre volt szüksége. Így vett tartályokat, és így törlesztette lépésről lépésre adósságát nagymamája – és a magyar borkedvelők felé. Mert bizony nem telt sok időbe, és borai hírnevet szereztek neki Bordeaux-tól Budapestig.

Tovább olvasom »
benedek pince

Mátrai vérfrissítés – a Benedek Pince

Négy generációnak kellett végigharcolnia a 20. század agrárromboló, téeszesítő borzalmait, hogy aztán 1990-ben Benedek János (Péter édesapja) és Ludányi Lídia igazi reneszánszát alapozza meg a ma is Benedek Pince néven létező, kiváló borászatnak.

Tovább olvasom »
soptei pinceszet

Csopaki cseppek – a Söptei Pincészet

Generációk tudása és tapasztalata kell ahhoz, hogy a kreativitás az automatizmusok jó értelemben vett természetességével találkozva valami nagyot alkosson. A Söptei család 19. századig visszanyúló múltja a szőlészetben, borászatban és gasztronómiában a Csopaki borvidék páratlanul izgalmas lehetőségeivel megtermékenyülve hozott létre magas minőséget és egyediséget.

Tovább olvasom »
katona_borhaz_pince

Finoman, katonásan – a Katona Borház

A cím ellentmondásos mindaddig, amíg végig nem kóstoljuk a Katona Borház szortimentjét, és rá nem jövünk, hogy a valóban katonás szőlősorok mögött egy igazán rugalmas, játékos, innovatív, mégis a hagyományokat tisztelő családi pincészetről rejtőzik.

Tovább olvasom »

Mit várjunk az idei évjárattól?

Csábító lenne a kérdést „mit várjunk az idei szürettől?”-re módosítani, de egy – a legszerényebb becslések szerint is – július végétől decemberig tartó folyamatot nehéz lenne néhány szóval jellemezni. Miért is?

Tovább olvasom »